Testimonial-Mark-web

‘We doen hier alles samen, als één grote familie’

Mark’s toekomst ligt bij Bloesem Theehuis

Hij zwemt, doet aan waterpolo en is voetbalcoach. Toch beschouwt Mark (46) het werken bij Bloesem Theehuis, een maatschappelijke onderneming van Pluryn, misschien wel als zijn allergrootste hobby. Voor de vrolijke Brabander is niets mooier dan het de gasten zo goed mogelijk naar hun zin te maken, zelfs in het weekend.

“Zal ik een rondleiding geven, voordat we met het interview beginnen?”, vraagt Mark. “Dan weet je waar ik het over heb. Dit is de back office. Hier ben ik drie ochtenden per week. Ze pakken nu Kerstpakketten in. Op dinsdagmiddag help ik mee in het thee-atelier. De andere dagen werk ik in de horeca, mijn favoriete onderdeel.” Nadat hij de kantine heeft laten zien, wenst Mark een collega alvast een fijne avond en zwaait hij naar twee begeleiders in de vergader- en feestruimte. 

Per toeval
Wie niet beter weet, denkt dat Mark al jaren rondloopt bij Bloesem Theehuis in Herpen. Helemaal vreemd is dat niet. “Mijn ouders hadden vroeger een café. Ik hielp regelmatig mee en bouwde zo ervaring op. Ooit wilde ik een baan in de horeca, dacht ik toen. En dat is nu ook gelukt.”
Eigenlijk kwam Mark, die niet kan lezen en schrijven, per toeval bij Bloesem terecht. “Mijn zus had de website gezien. Het werken onder begeleiding leek haar wel iets voor mij. Ze heeft gebeld en gevraagd of ze iemand nodig hadden. ‘Altijd’, zeiden ze. ‘Zeker in de horeca’. Ik ben op gesprek geweest, heb een paar dagen proefgedraaid. Het beviel van twee kanten, dus mocht ik beginnen.” 

Grote familie
Sinds juni jl. heeft Mark naar eigen zeggen de mooiste baan ter wereld. “Ik vind het leuk om mensen te helpen, voor drinken te zorgen, broodjes te maken, eten te serveren. Soms heb ik hulp nodig, bijvoorbeeld bij het opschrijven van bestellingen, maar dat gaat steeds beter. Ik leer sowieso veel nieuwe dingen, zoals het maken van speciale koffies of het verzorgen van een high tea. En weet je wat het werken hier extra bijzonder maakt? De collega’s. We doen hier alles samen, als één grote familie. Kan ik iemand helpen, dan doe ik dat. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar.” 

Ook als er op zondag extra handjes nodig zijn, is Mark graag bereid om in te springen. “Dan vraag ik of iemand anders mijn voetbalteam wil coachen, want werk gaat voor alles. Het is belangrijk voor me. Sinds ik bij Bloesem werk, heb ik meer overzicht en structuur. Ook is het heel gezellig. Laatst had ik mijn pink gebroken. Ik kon tien dagen niet werken. Al na twee dagen begon het te kriebelen.” 
Grote carrièredromen heeft Mark niet. En waarom zou hij? “Zolang ik lekker mijn ding mag doen in de horeca, ben ik gelukkig. Bij Bloesem kan ik nog jaren vooruit. Mijn toekomst ligt hier.”

Traject voor participatie

1

Diagnose

Sommige (jong)volwassenen functioneren op het eerste gezicht redelijk tot goed, maar kleine signalen van uiteenlopende aard kunnen wijzen op een licht verstandelijke beperking. Een goed onderbouwde en duidelijke diagnose biedt uitsluitsel. 
2

Structuur en begeleiding

(Jong)volwassenen met een licht verstandelijke beperking hebben vaak baat bij regelmaat, een vaste structuur en goede begeleiding, in een veilige setting. Hierdoor krijgen ze de ruimte om aan zichzelf te werken.
3

Aan het werk

Wat iemand nodig heeft om aan zichzelf te werken, is per individu verschillend. Waar de een voldoening haalt uit dagbesteding, heeft de ander juist baat bij een (betaalde of onbetaalde) baan. 
4

Meedoen in de samenleving

Het streven is om zo zelfstandig mogelijk te leven en te wonen. Het liefst midden in de samenleving. Het hebben van een opleiding, werk of dagbesteding is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen