Expertise

Testimonial-Orlando

“Pas nu besef ik wat het me de allemaal gekost heeft”

Orlando danst weer op de maat van het leven

Een leven lang dansen. Orlando heeft het al van kinds af aan voor ogen. Dans is voor 31-jarige Nederlandse Colombiaan meer dan alleen een vrijetijdsbesteding. Het is zijn uitlaatklep, zijn manier om te dealen met al zijn energie, emoties en struikelblokken. Want waar Orlando tijdens het dansen als geen ander de maat weet te houden, lukt hem dat in zijn privéleven lang niet altijd. Bij Next Level, een trainingshuis van Pluryn, werkt hij hard aan zijn doelen en dromen. 

Orlando’s levensloop is net even anders dan van een doorsnee dertiger. Hij wordt geboren in Medellín, de door Pablo Escobar wereldberoemde en beruchte stad in Colombia, maar verhuist al op vrij jonge leeftijd naar het koude Nederland: “Ik ben geadopteerd door lieve ouders. Een paar jaar later maakten we samen de keuze om er nog een broertje bij te nemen”, legt Orlando uit: “Helemaal gelukkig waren we. In ieder geval voor even.” 

Onrust 
De komst van Orlando’s jongere broertje brengt na verloop van tijd steeds meer onrust in het gezin: “Hij kwam net als ik uit Colombia, maar nam wat meer bagage met zich mee. Mijn ouders hadden hun handen eraan vol en verloren mij daardoor een beetje uit het oog. Ik was steeds meer op straat te vinden en minder op school. Toen ik daarnaast ook nog eens met alcohol en drugs in aanraking kwam, werd het er niet bepaald beter op.”  

Drank brengt Orlando gaandeweg steeds vaker in de problemen, tot aanvaringen met justitie aan toe. Toch weet hij – hij vraagt zichzelf nu nog wel eens af hoe – in die veelbewogen periode een studie aan het ROC af te ronden: “Ik had toen echt al wel een serieus probleem met alcohol. Dronk iedere dag, ook tijdens school. Maar heb het voor veel mensen weten te verbloemen. Sport en bewegen (zijn studie red.) heb ik in verdoofde toestand afgerond. En daarna heb ik zelfs nog een certificaat gehaald bij de dansacademie in Utrecht.” 

Verslaafd 
In de jaren die volgden werkt Orlando in veel verschillende baantjes en gaan ook zijn (drank)problemen op en af. Na overleg met zijn ouders besluit hij dat het anders moet: “We waren het er allemaal wel over eens dat het tijd was voor een volgende stap. Ik was 27 en kon niet bij mijn ouders blijven wonen. Bovendien moest ik echt van de drank af. Via via hadden mijn ouders van Next Level gehoord; een trainingshuis van Pluryn voor mensen die met ondersteuning naar zelfstandigheid willen toewerken.” 

Inmiddels woont Orlando alweer vier jaar bij Next Level. Met therapie en ondersteuning werkt hij er aan zijn leerdoelen. Al moest hij wel eerst van de drank af: “Ik ben voor een afkicktraject naar Zuid-Afrika geweest en heb daarna nazorg in Nederland gehad. Sindsdien heb ik niet meer naar de drank omgekeken. Inmiddels besef ik me wat het me de afgelopen jaren allemaal gekost heeft. Mijn leven heeft eigenlijk een hele tijd stilgestaan, waardoor ik me minder heb ontwikkeld. Die achterstand probeer ik hier bij Next Level in te halen. Ik leer hier wat er nodig is om straks die stap naar meer zelfstandigheid te maken. Zo hoop ik uiteindelijk mijn droom te kunnen vervullen: Ik wil met mijn dans en ervaring graag jongeren in Colombia helpen.” 

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen