Expertise

Testimonial-Richard-web

Bosmaaien? Richard is dé man op Kemnade!

Jezelf overwinnen dankzij een heus certificaat

“Er zit een heus watermerk in! Dit papiertje stelt echt wat voor, hè?” Richard (40) glimt van trots. Hij woont in de besloten werk-woonvoorziening Kemnade in Groesbeek en heeft toch maar mooi zijn certificaat ‘Veilig werken met de Bosmaaier’ binnengehaald. Dankzij de buren van het REA College. Met docent Christian als rots in zijn branding. 

“Ik kwam Christian ooit tegen toen ik hier over het terrein wandelde”, vertelt Richard. “Hij geeft les aan de groenopleiding van het REA College. Die zit hiernaast. Hij gaf me een hele doos met snoepkomkommers mee voor Kemnade. Zo ontstond het contact.”

Lekker buiten
Richard deed op dat moment al een uur per week aan groenonderhoud, samen met begeleider Joost. “Ik zag mensen bezig met zo’n bosmaaier en dat leek me mooi om te doen, lekker buiten werken. Maar dan moet je eerst een cursus volgen. Zo ontstond het idee om te kijken of dat mogelijk was onder begeleiding van Christian. Joost en Yvonne, mijn trajectcoach, stonden er helemaal achter.”

Richard, die met een justitiële beschikking op Kemnade woont, moest er wel wat voor overwinnen. Het stormt nogal eens in zijn hoofd. “Ik zag ertegenop om die cursus in een groep met jonge jongens te doen. Veel te druk, dacht ik. We spraken af dat ik het zou proberen. Als het niet zou werken, kon ik ‘individueel’ gaan. Gelukkig was dat niet nodig. Het was een rustige groep en er was gewoon respect voor elkaar.”

Wie werkt met de bosmaaier moet goed op de veiligheidsvoorschriften letten. “Er mag bijvoorbeeld niemand binnen een straal van 15 meter om je heen staan: er kan zomaar een steentje wegschieten. Die maaikop draait met 400 kilometer per uur! Je moet maaidraad verwisselen en zorgen dat je de juiste benzine gebruikt.”

Tractor
De opleiding duurde twee weken. Daarmee overwon Richard zichzelf want zijn belastbaarheid is beperkt. “Maar nu lukte het om halve dagen en soms zelfs hele dagen bezig te zijn. Ik heb laten zien dat ik dat kan. In het begin lukte er soms iets niet en dan raakte ik gefrustreerd. Nu ben ik veel rustiger. Christian ziet het als de spanning bij mij oploopt, dan neemt hij me even apart en praat met me. Dat is gewoon heel fijn.”

De examendag was spannend. “De examinator pakte het wat anders aan dan ik gewend was. Hij vond ook eerst dat ik te veel stond te slingeren met de maaier. Dat waren de zenuwen, hè? Maar ook nu maakte Christian even een babbeltje met me. Daarna ging het hartstikke goed. Uiteindelijk zei de examinator: ‘Jullie zijn allemaal gecertificeerd’. Dat was heel mooi om te horen.”

Als er nu gemaaid moet worden op Kemnade is Richard dé man. Maar hij kijkt verder. “Misschien dat ik nu ga voor het erfcertificaat voor de tractor. Daarmee mag je hier op het terrein rijden. Binnenkort ga ik ook verhuizen naar een rustigere groep op Kemnade. Stap voor stap, zo moet het bij mij gaan. Dat weet ik zelf als geen ander.” 

Sterker in de samenleving

1

Diagnose

Een volwassene met complexe problemen die iets misdaan heeft, kan in aanraking komen met justitie. Als zijn of haar straf erop zit, is de problematiek echter niet verdwenen.
2

Behandelplan

In een besloten instelling werkt de volwassene verder aan zichzelf. Het behandelplan werkt, indien mogelijk, toe naar een terugkeer in de maatschappij.
3

Aan de slag

De volwassene volgt therapie en krijgt intensieve begeleiding. Ondersteund door gedragswetenschappers en begeleiders werkt de volwassene stap voor stap aan meer zelfstandigheid.
4

Meedoen in de samenleving

Als de behandeling aanslaat, dan is zelfstandiger wonen en terugkeer in de samenleving mogelijk. Het hebben van werk, dagbesteding of een opleiding is daarbij een belangrijke voorwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen