Foto-Saed

Al zijn dromen kwamen uit. Nou ja, bijna dan…

Saed maakt werk van zijn toekomst

In 2004 ontvluchtte Saed (34) het geweld van de burgeroorlog in Somalië. Veertien jaar later heeft hij helemaal zijn draai gevonden in de Nijmeegse wijk Hatert. Hij vond werk, een woning en werd ook nog eens Nederlander. Met dank aan zijn doorzettingsvermogen en de ondersteuning van de WijKring en Pluryn.

Werk maken van zijn toekomst in Nederland. Dat wilde Saed toen hij na zes maanden een voorlopige verblijfsvergunning kreeg. “In Somalië was ik nooit naar school geweest. Daarom was het heel moeilijk om hier ineens een vreemde taal en vaardigheden te leren. ’s Ochtends ging ik naar school, ’s middags werkte ik met behoud van uitkering. Ik heb van alles gedaan: timmeren, meubels repareren, werken in het groen en bij een schoonmaakbedrijf.”

WijKring
Maar in zijn vrije tijd zat Saed ook niet stil. “Ik kwam terecht bij Van Tuin Tot Bord in het Willemskwartier. Je kookt dan samen met buurtbewoners met de groenten uit de moestuin. Zo leer je mensen kennen en de taal te spreken.” Saed ontmoette er Lieke, een stagiaire van Pluryn. Zij bracht hem in contact met de WijKring in Grootstal en Hatert. “In groepen van negen mensen kom je elke week bij elkaar. Je wisselt dingen uit, bespreekt problemen en ondersteunt elkaar. Je probeert zoveel mogelijk samen naar oplossingen te zoeken.” Er is ook nog een ring van buurtbewoners om de groep heen die de deelnemers aan de WijKring - een initiatief dat onder meer ondersteund wordt door Pluryn en Bindkracht10 - helpen om de omgeving te ontdekken. “Iedereen leert van elkaar want iedereen heeft iets waar hij goed in is.”

Groot feest
Elke deelnemer aan de WijKring maakt een toekomstplan met dromen die hij of zij wil realiseren. Saed haalt een grote rol papier uit de kast. Zijn doelen staan rechts, en links de stappen die hij moet zetten om er te komen. Veel dromen zijn al uitgekomen. “Via de WijKring heb ik me ingeschreven voor een woning en die heb ik nu. Net als een echte baan met een echt salaris: ik werk weer in het groen bij de DAR. En sinds twee jaar heb ik een Nederlands paspoort. Ik heb 600 uur aan mijn inburgering gewerkt. Daar ben ik echt trots op. We hebben het gevierd met een groot feest met  Nederlandse hapjes en muziek.”

Saed heeft ook een grote vriendenkring opgebouwd. Veel mensen kent hij van zijn bezoeken aan de moskee. “Maar ook met de Nederlandse mensen in de buurt heb ik een goede band.” Saed blijft de WijKring trouw. Daarnaast krijgt hij nog ambulante ondersteuning van Lieke van Pluryn. “Maar die wordt langzaam afgebouwd, want ik word steeds zelfstandiger.” Toch is er nog één droom die werkelijkheid moet worden. Saed wijst naar twee ringetjes op de rol papier. “Een vrouw en een gezin met leuke kinderen. Als dat uit zou komen, zou het helemaal perfect zijn.”

Op weg naar zelfstandigheid

1

Integreren

Statushouders integreren in de Nederlandse samenleving. Daarbij komt veel kijken. Sommigen hebben extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld door een wijkteam.
2

Ondersteuning

Via het wijkteam komt de statushouder terecht bij een WijKring. Een WijKring is een groep van negen mensen uit dezelfde wijk. Zij ondersteunen elkaar bij alledaagse dingen en krijgen professionele begeleiding.
3

Aan de slag

Iedere deelnemer van de WijKring maakt een Toekomstplan. Een Toekomstplan helpt mensen hun dromen en ideeën waar te maken.
4

Sterker in de samenleving

De statushouder werkt samen met mensen in zijn omgeving aan zijn eigen toekomst. Een zinvolle daginvulling is daarbij belangrijk. Wanneer nodig krijgt hij ambulante ondersteuning.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen