Vincent_6567 - web

Vincent

Leren goedzakken van klootzakken te onderscheiden

Pas sinds een half jaar krijgt Vincent (37) begeleiding vanuit Team Ambulant Noord in Apeldoorn van Pluryn. Maar dit betekent voor hem al een wereld van verschil. “Ik voel mij hier serieus genomen en ik mag mijn eigen beslissingen nemen”, vertelt hij blij. “Daardoor voel ik mij geestelijk maar ook lichamelijk een stuk beter.”

Vincent is geboren met het Prader-Willi Syndroom. Door deze genetische afwijking kampt hij van jongs af aan met spierslapte en onbedwingbare eetlust. Daarnaast behoren ook een motorische en verstandelijke beperking bij de kenmerken van dit syndroom.

Dat Vincent nu eindelijk lekker in zijn vel zit, valt uiteraard zijn directe omgeving op. Zijn familie en vrienden zien een ontspannen en levenslustige dertiger die ondanks zijn beperking met veel plezier vrijwel geheel zelfstandig door het leven gaat.

Plannetje maken
Vincent bestiert zijn eigen huishouden, doet inpakwerk, gaat naar de sportschool en rijdt met zijn eigen auto naar Nederlandstalige muziekfeestjes. Met zijn ambulant begeleider belt hij bijna dagelijks en een paar keer per week komt hij op bezoek om te kijken hoe het gaat. “Ik heb hulp nodig bij lezen, schrijven en financiële zaken”, vertelt Vincent. “En met mijn begeleider praat ik ook over dingen die op het werk of met vrienden gebeuren. Als ik ergens mee zit dan bespreek ik dat en dan maken we een plannetje voor wat ik het beste kan doen.”

Afspraken maakt hij bijvoorbeeld over zijn uitgaven. “Ik heb een beetje een gat in mijn hand”, bekent Vincent. “Daarom heb ik samen met mijn begeleider een plannetje voor mijn leefgeld gemaakt. Het is fijn dat er niet over mij beslist wordt, maar dat ik kan meedenken.” Vincent is dan ook heel trots op alles wat hij inmiddels zelf doet.

Beïnvloedbaar
Soms gaat het natuurlijk nog wel mis, maar dan is de hulp dichtbij. “Laatst was ik bijvoorbeeld een brief van het ziekenhuis kwijt”, vertelt hij. “Als ik hem dan niet kan vinden, word ik heel verdrietig. Gelukkig kan ik dan altijd mijn begeleider bellen. Die zegt dan altijd ‘Blijf rustig. We lossen dit op’. En dat is gelukkig ook zo, maar soms zie ik dat zelf dan even niet.”

Omdat hij makkelijk te beïnvloeden is, heeft Vincent ook moeten leren om de goedzakken van de klootzakken te onderscheiden. En dat is niet altijd even makkelijk. “Maar ik weet nu wel wie mijn vriend wil zijn of wie er alleen maar belt om mijn auto te lenen”, vertelt hij trots. “Ik ben wat zelfverzekerder geworden. En daardoor durf ik meer mezelf te zijn.”
1
2
3
4

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Whatsapp

Zorg aanvragen