Bijou-web

"Hierover lees je niet in de studieboeken"

Bijou leert in de praktijk bij Het Hietveld

Ze had als gedragswetenschapper aan de slag kunnen gaan, maar koos er bewust voor om eerst als begeleider op een groep ervaring op te doen. Bijou Temmink (25) stippelt haar carrière zorgvuldig uit: “Over wat er in de praktijk gebeurt, lees je niet in de studieboeken. Hier bij Huis 1 beneden, een woongroep van Plurynlocatie Het Hietveld, leer ik iedere dag. Door de ervaring die ik nu opdoe als begeleider, sta ik straks als gedragswetenschapper steviger in mijn schoenen.”

“Ik was nog hartstikke jong, pas 24”, verklaart Bijou haar keuze om niet direct als gedragswetenschapper te starten: “Toen ik vorig jaar zomer mijn opleiding Orthopedagogiek afrondde, wist ik dat ik eerst ergens ervaring als begeleider wilde opdoen. Het liefst bij een organisatie met veel doorgroeimogelijkheden.” Een eerdere stageperiode bij Pluryn maakt een baan bij Het Hietveld een eenvoudige keuze: “Ik kende de organisatie al en wist dat er veel mogelijk was. Bovendien sprak de doelgroep van Huis 1 beneden me erg aan.”

Groepsongeschikt
Ook hier bewandelt Bijou niet de makkelijkste weg: “Nog voordat ik bij Huis 1 begon, hoorde ik al wilde verhalen. En deels kloppen die verhalen ook wel. De vijf cliënten die wij hier begeleiden, behoren zeker niet tot de makkelijkste. Het zijn allemaal mensen met een licht verstandelijke beperking en uiteenlopende complexe problemen. Denk bijvoorbeeld aan agressie, verslaving of psychiatrische problemen. Onze bewoners werden voorheen vaak als ‘groepsongeschikt’ gezien. Onterecht trouwens, want sinds we hier op een andere manier begeleiden - minder één op één, juist meer vanuit de groep - zien we een heel andere ontwikkeling.”

“Er waait nu echt een frisse wind bij Huis 1 beneden”, legt Bijou uit: “We hebben nieuwe collega’s mogen verwelkomen, waardoor ook de filosofie van het team helemaal veranderd is. We maken als team echt een zichtbare groei door. En ook cliënten gaan mee in die groei. We zien ze grote stappen maken in hun sociale ontwikkeling.” Het zorgt voor nieuwe mogelijkheden: “We worden steeds meer een ‘normale groep’. Waardoor we ook meer samen kunnen ondernemen: basketballen, voetballen, samen wandelen. Normale dingen die voorheen, door spanningsopbouw of het niet met elkaar om kunnen gaan, niet mogelijk waren.”

Opbloeien
Het maakt Bijou’s werk veel leuker: “Ik heb best getwijfeld toen ik hier begon. Dacht soms ‘Dit wordt ‘m niet’. Maar de afgelopen maanden heb ik zo’n groei gezien bij Huis 1. Een cliënt die voorheen, vanwege zijn autismestoornis, eigenlijk alleen maar op zijn kamer verbleef, zie ik nu in groepsverband helemaal opbloeien. Maar ook wanneer het (nog) niet lukt, denk ik nu ‘Oké, we zijn er nog niet. Maakt niet uit. Het komt wel. In kleine stapjes.’ Juist wanneer het dan uiteindelijk wel lukt, is het zoveel meer waard.”

Geïnspireerd door Bijou's verhaal? Klik hier voor de vacatures, of neem contact op met één van onze recruiters.

Kom werken bij Pluryn

Bekijk de vacatures. Vragen? Neem contact op met onze recruiters!

Bel 088 - 779 30 30

Mail ons