Jeffrey werkt als regiebehandelaar bij Pluryn locatie Jan Pieter Heije

“Een behandelplan is als een soort puzzel”

Jeffrey en Tessa geven handen en voeten aan een behandelplan

Alweer bijna 3 jaar werken Jeffrey (38) en Tessa (25) samen bij Jan Pieter Heije, een orthopedagogische behandellocatie van Pluryn in Oosterbeek. Jeffrey – inmiddels – als regiebehandelaar, met Tessa als behandelcoördinator aan zijn zijde. Een pittige, maar leuke uitdaging: “Voor iedere jongere stellen wij een op maat gemaakt behandelplan op”, vertelt Jeffrey: “Gaandeweg komen we telkens weer nieuwe hordes tegen. We zijn dus eigenlijk voortdurend aan het puzzelen”. 

Bij Jan Pieter Heije verblijven jongeren met een licht verstandelijke beperking of normale begaafdheid en complexe problemen, die om wat voor reden dan ook vastlopen in hun ontwikkeling. “Met ondersteuning en behandeling werken zij hier toe naar meer stabiliteit. Samen met het systeem zoeken we naar perspectief waarmee zij verder kunnen groeien in hun zelfstandigheid en beetje bij beetje hun grenzen kunnen verleggen”, legt Tessa uit: “Ik ben hier als begeleider begonnen en heb me via studies door kunnen ontwikkelen tot behandelcoördinator. In die rol geef ik nu inhoudelijk vorm aan het behandelplan dat Jeffrey aan de start van een behandeling opstelt. Tussentijds houd ik Jeffrey op de hoogte en stuur - waar nodig - een beetje bij.” 
 
Jeffrey: “Zo’n behandelplan geef ik natuurlijk niet alleen vorm. Ik voer een intakegesprek met de jongere en zijn ouders en/of verzorgers en krijg input van de begeleiders op de groep en behandelcoördinatoren zoals Tessa. Zij staat dagelijks in contact met alle betrokkenen, weet wat er speelt en coacht de begeleiding op de groep. Het is echt een team effort. Een puzzel leg je samen ook sneller dan alleen.” 

Sparringspartner 
Tessa en Jeffrey bouwden over de jaren heen een hechte vertrouwensband met elkaar op: “We werken nu een aantal jaar nauw samen. In die tijd heeft Jeffrey de stap gemaakt van behandelcoördinator naar regiebehandelaar en ben ik behandelcoördinator geworden. We weten wat we aan elkaar hebben, luisteren naar elkaar als we ergens mee zitten en sparren als we er niet uit komen. We werken hier met een ontzettend interessante, maar ook complexe doelgroep. Jongeren die naast hun licht verstandelijke beperking, vaak ook nevendiagnoses als autisme, adhd en trauma- en hechtingsgerelateerde problematiek hebben. Het is een uitdaging om daarin een lijn te vinden die werkt.” 

Uitgepuzzeld 
Jeffrey: “Aan veel jongeren bij Jan Pieter Heije zie je aan de buitenkant niet dat ze een licht verstandelijke beperking hebben. Hierdoor worden ze in de praktijk vaak overvraagd, met allerlei problemen tot gevolg. Met een behandeling proberen wij dat hier weer in balans te krijgen. Anders dan in bijvoorbeeld de normale GGZ, kunnen wij hier daarvoor echt de tijd nemen. Zo is er hier nu bijvoorbeeld een jongen – waarvan wij eigenlijk al dachten dat we het maximale bereikt hadden – die nu toch grote stappen maakt in zijn ontwikkeling. Doordat we altijd kritisch zijn blijven kijken naar zijn problematiek en met hem in gesprek zijn gebleven, is er nu ruimte ontstaan om zijn onderliggend trauma te behandelen. En dat opent vervolgens weer andere deuren.”  

Tessa: “Soms moet een jongere - voordat we echt kunnen helpen - leren dat een beperking bij hem of haar hoort. En soms is iets ook gewoon niet het juiste moment. Dat was voor deze jongen ook zo.” Jeffrey: “De onbereikbare, getraumatiseerde jongen die ik twee jaar geleden zag binnenkomen, is nu een puber die aan kan geven waar hij last van heeft en wat zijn doelen zijn in het leven.” Helaas zijn niet alle puzzels te kraken, geeft Tessa toe: “Dan heb je er samen alles aan gedaan, maar moet je concluderen dat het leerplafond is bereikt. Op dat soort momenten is het extra fijn om daar samen over te kunnen praten en sparren.”

Terug naar Pluryn zoekt gedragswetenschappers

 

 

 

Kom werken bij Pluryn

Bekijk de vacatures. Vragen? Neem contact op met onze recruiters!

Bel 088 - 779 30 30

Mail ons

Whatsapp ons