Psychiater Judith voelt bij Pluryn meer tijd om jongeren goed te helpen

“Ik voel hier meer tijd om jongeren goed te kunnen helpen”

Bij Pluryn ziet psychiater Judith kansen

Foto ter illustratie: de vrouw op de foto is niet Judith

Al op jonge leeftijd is Judith gefascineerd door keuzes, motieven en gedrag van mensen. Ze is er naar eigen zeggen “altijd al mee bezig geweest”. Inmiddels is de kinder- en jeugdpsychiater tijdelijk neergestreken bij Plurynlocatie Almere. Daar ervaart Judith hoe het is om te werken in een residentiële setting.  

Pakweg acht jaar werkt Judith nu als zelfstandige zonder personeel (ZZP) in de zorg. Na jarenlange dienstverbanden bij verschillende organisaties, was het tijd voor iets nieuws: “Ik houd ervan om mijn neus voor periodes in superspecialistische settingen te steken en dat af te wisselen met generalistisch werk. Die afwisseling prikkelt me om mezelf als kinder- en jeugdpsychiater te blijven ontwikkelen.”  

Via een goede bekende kwam locatie Almere op haar pad. Ze werkt er poliklinisch en voor het eerst binnen de jeugdzorg. Judith ziet overeenkomsten met de reguliere kinder- en jeugdpsychiatrie, maar ook grote verschillen: “Hier staat de orthopedagogiek centraal. En komt psychiatrie op de tweede plek.” En er is meer: “De reguliere kinder- en jeugdpsychiatrie is de afgelopen jaren heel krap geworden, doordat er veel plekken zijn afgebouwd en een opname vaak niet langer duurt dan een maand. Als ik dat afzet tegen het aantal verblijfplekken en de duur van een gemiddeld verblijf bij Pluryn, dan is dat vanuit een behandeloogpunt echt een verademing. Ik voel hier veel meer tijd en mogelijkheden om jongeren goed te kunnen helpen.” 

GezinsFACT 
Sinds het vertrek van een collega, is Judith ook bij GezinsFACT van Pluryn betrokken: “Dat is een behandeling bedoeld voor gezinnen met één of meer kinderen en jongeren tot 18 jaar met complexe (ortho)psychiatrische problemen. De problemen zijn vaak zo groot, dat er snel structurele ondersteuning nodig is. De behandeling vindt plaats in de eigen leefomgeving van het kind. En wordt uitgevoerd door een multidisciplinair FACT-team, waarbij ik als psychiater aansluit. Dat is heel intensief samenwerken. Als de behandeling effect heeft, daalt mijn aandeel. ” 

Aanrader 
Als zelfstandig psychiater weet Judith dat haar opdracht bij Pluryn van tijdelijke aard is: “Ik ga altijd voor periodes van 2 jaar. Dus in principe tot maart 2024. Daarna is het voor mij weer tijd voor wat nieuws.” Door over haar opdracht bij Pluryn te vertellen, hoopt ze dat meer van haar collega-psychiaters te enthousiasmeren voor een stap naar de jeugdzorg: “Ik denk dat het een heel erg goede ervaring is om de psychiatrie ook eens vanuit de jeugdzorg te beleven. Ik kan het al mijn collega’s aanraden!” 

Werken als kinder- en jeugdpsychiater bij Pluryn? Klik hier voor meer informatie.

 

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen