Foto-Lisa-Pluryn

"Vrijwilligerswerk bij Pluryn is een verrijking voor mijn studie"

Vrijwilliger

Ruim een half jaar was Lisa (20) iedere maandag als vrijwilliger te vinden bij Plurynlocatie de Slottuin in Beuningen. “Een super leerzame en fijne periode, waarin ik kennis heb kunnen maken met een interessante en complexe doelgroep.” En dus is Lisa nu, na een korte studieonderbreking, terug voor meer: “Bij de dagbesteding van Kemnade werk ik nu met een compleet andere doelgroep, die op geheel eigen wijze net zo interessant is.”
 
“Toen bleek dat ik ook dit jaar weer ruimte had om tijdens mijn studie Pedagogische Wetenschappen ergens vrijwilligerswerk te doen, was het voor mij een makkelijke keuze.” Na een studentenbijeenkomst met Team Vrijwilligerswerk van Pluryn, gooit Lisa daarom wederom een balletje op: “Ik wilde wel graag met een andere doelgroep werken, zodat ik een breder beeld heb en weet wat er bij me past.” Het team brengt haar in contact met Kemnade in Groesbeek: “Na een rondleiding over het terrein en een fijn gesprek, ben ik daar een aantal weken later begonnen bij de dagbesteding.”

Groot verschil
Net als bij de Slottuin treft Lisa ook bij Kemnade kwetsbare mensen met complexe problemen. Toch is het verschil in doelgroep groot: “Bij de Slottuin wonen mensen met een matig tot ernstig verstandelijke beperking. Vrijwel allemaal volwassenen, die verstandelijk functioneren op peuter/kleuterniveau. Bij Kemnade is dat anders. Hier wonen (jong)volwassenen met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen. Vaak is er ook nog sprake van complexe psychiatrische klachten. Ik was de eerste keer daarom ook best zenuwachtig… Dat was ik bij de Slottuin trouwens ook, maar om andere redenen. Gelukkig verdwenen al mijn zorgen al snel toen ik op de groep aankwam en de collega’s en cliënten leerde kennen.”

Warm bad

Inmiddels is Lisa iedere maandagmiddag bij de dagbesteding van Kemnade te vinden: “Ik ben hier in een warm bad terechtgekomen. Ik ben vooral bezig met het begeleiden van dagbestedingsactiviteiten. Dat is soms erg intensief, maar vooral heel leuk. Zeker als je ziet wat het met de mensen doet. Ik krijg daarbij erg veel steun van mijn collega’s. Het team is erg open en heeft me fijn opgevangen.”

Hoewel Lisa nog niet al te lang bij Kemnade werkt, heeft ze al een hoop opgestoken. Bij de dagbesteding, daarbuiten en vooral ook van collega’s: “Over de mensen die hier wonen, hun problemen en hoe ik hen daarin het beste kan benaderen en helpen.” In die benadering zit bovendien de grote gemene deler, maar ook het grote verschil met de Slottuin: “Bij beide moet je op een creatieve manier, maar op een heel ander niveau, zoeken naar de juiste manier om iemand te raken en met iemand te communiceren. De ervaring die ik hier bij Kemnade opdoe, zie ik nu dan ook al echt als een verrijking voor mijn studie.” 

Aan de slag als vrijwilliger? Kijk voor meer informatie op www.pluryn.nl/werken-bij/vrijwilligers of stuur een mail naar info.vrijwilligers@pluryn.nl.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen