Expertise

Lisasverhaal700x440

Lisa leert Pluryn van steeds meer kanten kennen

Vrijwilligerswerk in Beuningen en bij Kemnade Werkenrode gaf Lisa Lankheet (22) een waardevol eerste kijkje in de keuken van Pluryn. Lisa werkt nu niet meer als vrijwilliger, maar ontdekt Pluryn wel op twee andere fronten: ze combineert flexwerk bij De Winckelsteegh met een stage bij Werkenrode Jeugd. 

Lang loopt het allemaal lekker voor Lisa. Als vrijwilliger bij de Slottuin en vervolgens bij Kemnade Werkenrode doet ze de nodige praktijkervaring op met twee compleet verschillende doelgroepen. Het is een mooie verrijking voor haar studie Pedagogische Wetenschappen, zoals ze zelf zegt. Dan - in maart 2020 - gooit corona abrupt roet in het eten. Vrijwilligerswerk zit er voorlopig niet in. Gelukkig wijst een vriendin Lisa na de zomer op een andere mogelijkheid om weer bij Pluryn aan de slag te gaan: via de flexpool. “Bij Reigerlaan 18, een woongroep van De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke beperking en gedragsproblemen, mocht ik na een fijn gesprek een ochtend mee draaien. Ik vond het indrukwekkend. Het was een hele ervaring om te zien hoe ’t verlenen van ADL-zorg nu echt in z’n werk gaat.”  

Snel op m’n plek 
Na een wederzijds positieve terugkoppeling volgen vier inwerkdagen, waarna Lisa zelf aan de slag gaat. Dat was in het begin best lastig, geeft ze toe: “Ik sta niet graag aan de zijlijn, voelde me soms bezwaard om collega’s te vragen hoe ik iets moest doen, ook al gaven ze aan dat ik met vragen altijd terecht kon. Uiteindelijk werd het door het ‘gewoon te doen’ gemakkelijker en groeide het vertrouwen om dingen zelf op te pakken. Ik voelde me al snel op m’n plek, mede omdat het team erg leuk en gezellig is en de cliënten, allemaal op hun eigen manier, schatten van jongens zijn.”  

Perfecte match 
Ruim een jaar later is Lisa blijven plakken bij RL18, zoals de groep kortweg bekend staat, al heeft ze haar beschikbaarheid wel wat moeten terugschroeven. “September vorig jaar ben ik begonnen met mijn stage in het kader van mijn studie. Daar gingen veel sollicitatiebrieven aan vooraf. Omdat ik bij Pluryn aan de slag was, ontving ik meldingen voor openstaande vacatures via de interne mail; zo ook de vacature voor stagiaire gedragswetenschapper bij Werkenrode Jeugd. Die paste perfect bij mij. Nog voordat-ie online stond, had ik mijn motivatiebrief al geschreven. En gelukkig met succes!” 

Mooie stageplek 
In haar stage maakt Lisa momenteel concreet kennis met Intensieve Orthopedagogische Gezinsbehandeling (IOG). Daarnaast krijgt ze een goed beeld van diagnostiek- en behandelvragen die binnenkomen bij het Behandelcentrum Nijmegen. “Ik ben heel blij met de kansen die ik krijg op deze mooie stageplek. Inmiddels heb ik mijn weg binnen het team gevonden en pak ik steeds meer zelf op. Wat me direct heel duidelijk werd, is het grote verschil tussen theorie en praktijk. Al doende heb ik het afgelopen halfjaar al veel geleerd; over praktische zaken zoals behandelprogramma’s, maar ook door het samenwerken met cliënten, ouders en collega's.” 

Leerpunten 
Bij alles wat Lisa nu als stagiaire leert, komt de ervaring die ze eerst als vrijwilliger en daarna als flexkracht opdeed goed van pas. De afgelopen jaren hebben haar vertrouwen gegeven in de omgang met diverse doelgroepen “Ik vind het belangrijk dat ik als orthopedagoog een idee heb hoe ’t eraan toe gaat op een groep. Je hebt geen idee, totdat je er komt werken. Vooral het gedragsmatige stuk vind ik interessant. Ik ben bijvoorbeeld erg benieuwd wat er achter een escalatie zit. Komt ’t door iets wat ik of een collega heeft aangewakkerd? Had ik anders kunnen handelen? Met alles wat ik ervaar neem ik, wellicht ook onbewust, leerpunten mee, die ik op welke werkplek dan ook kan toepassen.” 

Toekomst 

Of Lisa na zoveel ‘verkennend werk’ te hebben gedaan bij Pluryn ook blijft plakken, is nog niet zeker. “Hoe mijn toekomst eruit ziet? Dat weet ik nog niet. Ik ben er nog niet achter welke doelgroep me nu ’t meeste aanspreekt. Misschien vind ik heel snel wat mij leuk lijkt, misschien kijk ik nog op veel verschillende plekken en organisaties mee. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik sta in ieder geval overal voor open!"


Ben je enthousiast en wil je net als Lisa ook vrijwilliger worden? Vul dan het sollicitatieformulier in en wij nemen contact met je op.

SOLLICITEER ALS VRIJWILLIGER

 

Meer weten over werken bij Pluryn?

Onze recruiters helpen je graag bij al je vragen

Bel 088-779 30 30

Mail ons

Whatsapp ons