Foto-Lisa-Grooten-behandelaar-1400x880

“Vroeger vond ik het indrukwekkend als er een grote capuchon binnenkwam”

Lisa puzzelt om weer in contact te komen

Lisa’s man kijkt er inmiddels niet meer raar van op als ze midden in het centrum van Almelo een praatje maakt met voor hem vreemden. Ze woont en werkt nou eenmaal in dezelfde plaats. En waar dat voor veel mensen misschien een no go is, vindt Lisa Grooten het helemaal niet lastig. Ze maakt er dan ook duidelijke afspraken over met haar jongeren: “Mij begroeten mag altijd. Maar ik neem zelf niet het initiatief. Dan hoef je ook aan niemand uit te leggen dat ik je therapeut of behandelaar ben.” 

Als onderdeel van opleiding begon Lisa in 2016 als stagiair bij de polikliniek en het GezinsFACT-team van Pluryn-locatie Almelo. Een logische en weldoordachte stap: “Het leek me gewoon logisch om op een plek te beginnen waar ik veel kon leren, de doelgroep divers is en de uitdagingen complex. Jeugdzorg-locatie Almelo tikte ieder boxje af.” Ze zat er dan ook meteen op haar plek: “Ik werd hier losgelaten en dat past mij me”. Inmiddels zijn we 7 jaar en heel wat verschillende functies verder: “Ik werd al snel aangenomen als psychodiagnostisch werker – om in te vallen voor een collega met zwangerschapsverlof – en ging na mijn studie als gedragswetenschapper aan de slag.” 

Team-effort

Waar Lisa als net afgestudeerd gedragswetenschapper vooral veel vakinhoudelijke kennis heeft, merkt ze dat er in de praktijk ook andere kwaliteiten bij komen kijken: “Ik was ineens bezig met mensen in hun kracht zetten. Als gedragswetenschapper ben je uiteindelijk verantwoordelijk voor het behandelplan van een jongere, maar het traject geef je uiteindelijk samen vorm. Dat is echt een team-effort; zonder goede informatie van mijn collega’s op de groep, is een behandelplan nooit succesvol. We moeten vanuit gezamenlijkheid bepalen wat goed is. De jongeren verdienen ook een goede aanpak. Zij hebben voor ze hier komen vaak al zoveel plekken gezien…” 

Capuchon af

Lisa ziet het als een complexe puzzel om überhaupt weer in contact te komen met de jongeren: “Waar ik het vroeger nog indrukwekkend vond als er een grote capuchon op de stoel voor me ging zitten, zie ik daarin nu juist een mooie uitdaging. Voorheen ging ik dan nog harder werken, m’n best doen. Inmiddels weet ik dat het soms beter is om juist zelf ook achterover te leunen. Als die grote capuchon dan halverwege het gesprek af gaat en er iets van toenadering is, kan mijn dag niet meer stuk.” Lisa put energie uit de diversiteit van de jongeren: “Het ene uur heb ik een kind of jongere met autismespectrum problematiek in de kamer, het andere uur een kind of jongere met gedragsproblemen. Vrijwel altijd is hechtingsproblematiek de gedeelde noemer. Vaak zijn ze naar ons verwezen vanwege hun gedrag. Daar kun je iets aan doen, maar dan ben je met symptoombestrijding bezig. Ik wil weten waar het gedrag vandaag komt en daar dan actie op ondernemen.” 

Nadat Lisa eerder al de opleiding tot GZ-psycholoog kon volgen binnen Pluryn, ging ze onlangs als Hoofd Behandeling bij locatie Almelo aan de slag. Een nieuwe stap in haar carrière bij de voor haar zo vertrouwde Pluryn-locatie. Ze ziet er haar toekomst voor zich: “Misschien is het de Twentse nuchterheid die hier voelbaar is. Het makkelijk bij elkaar binnenlopen. Dat karakter past goed bij me. Ik zie kracht in laagdrempeligheid en hoop dat ook als Hoofd Behandeling te kunnen blijven uitdragen.” 

 

Als gedragswetenschapper aan de slag bij Pluryn? Kijk hier voor meer informatie. Wil je ook op locatie Almelo werken? Kijk hier voor meer informatie en vacatures.

 

Kom werken bij Pluryn

Bekijk de vacatures. Vragen? Neem contact op met onze recruiters!

Bel 088 - 779 30 30

Mail ons