Marjolein-KDC-Heimdal-1400x880

“Ik leer soms meer van de kinderen, dan zij van mij”

Marjolein gaat iedere dag zingend naar haar werk bij KDC Heimdal

“Ik ga iedere dag zingend naar werk”, vertelt Marjolein: “Omdat we er samen met alle collega’s en jongeren telkens weer een mooie dag van maken”. Het kenmerkt haar werk bij Kinderdienstencentrum (KDC) Heimdal, waar volkomen gelijkwaardigheid verweven is in alles wat er gebeurt: “We laten ons inspireren vanuit de antroposofie – een levensvisie gebaseerd op het gedachtegoed van Rudolf Steiner.” 

Het kleinschalige Heimdal in Eindhoven is een plek voor kinderen en jongeren met een ontwikkelingsachterstand, verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking en bijkomende problematiek. Zij kunnen er terecht voor dagbehandeling, om te logeren of voor ambulante ondersteuning. De locatie is onderdeel van Pluryn-locatie De Winckelsteegh. Marjolein werkt er als pedagogisch medewerker op de dagbehandeling bij jongerengroep Ygdrasil: “Iedere dag ontvangen we hier acht jongeren. Zij hebben allemaal een ernstige meervoudige beperking. Al verdwijnt die bij ons al snel naar de achtergrond. We kijken vooral naar de persoon.” 

Ritmes en rituelen 

Een dag bij Heimdal wordt vormgegeven binnen vaste ritmes en rituelen: “We beginnen met een gezamenlijke kop koffie met opgeschuimde melk. Een momentje van vertraging, voordat we aan een drukke dag beginnen. Want naast het neerzetten van een afwisselend en afgestemd dagprogramma, hebben de jongeren door hun intensieve zorgvraag ook heel veel verzorging en behandeling nodig.” Daarna volgt de kring, waarmee ook de dag voor de jongeren begint: “In de kring is veel aandacht voor de communicatieontwikkeling van de jongeren. We gebruiken daarvoor spraakcomputers, pictolijnen en gebaren. Het is mooi om te zien hoeveel vooruitgang zij hiermee boeken. Eigenlijk kun je zo ieder moment gebruiken voor ontwikkeling. Als je bijvoorbeeld ziet hoeveel de jongeren tijdens een maaltijd zowel motorisch als sociaal leren…” 

De ritmische vastigheid helpt de jongeren van Ygdrasil: “Je ziet dat het ritmisch terugkeren van bijvoorbeeld de seizoenen – waar bij Heimdal extra aandacht voor is – helpt in het creëren van houvast in het leven. Als ontwikkeling niet volgens de normale verwachting verloopt, helpt ritme je in het leren begrijpen van de wereld om je heen.”  

Een steentje bijdragen 

Marjolein is heel dankbaar dat ze bij Heimdal een steentje aan de ontwikkeling van de jongeren kan bijdragen: “Onlangs vertelde een moeder van één van de jongeren met tranen in haar ogen dat ze het zo geweldig vond hoe we met haar kind omgingen – echt als een volwaardig mens. Die benadering zit echt verweven in hoe we hier vanuit de antroposofie werken: vanuit volkomen gelijkwaardigheid tussen alle mensen die hier dagelijks samenkomen. Of je nu de manager of een kind met een verstandelijke beperking bent, we doen het samen en geven samen dit deel van ons leven vorm. Ik leer soms meer van de kinderen, dan zij van mij.”
 

BEKIJK VACATURES BIJ HEIMDAL

 

Kom werken bij Pluryn

Bekijk de vacatures. Vragen? Neem contact op met onze recruiters!

Bel 088 - 779 30 30

Mail ons

Whatsapp ons