Nicole-web

“Muurtjes breken dan steen voor steen af”

Nicole vond als flexwerker de plek die bij haar past

Eerst een half jaar rondneuzen en ontdekken wat mogelijk is en bij je past. Nicole van Duuren (25) koos bewust voor de flexibiliteit bij Werkplein van Pluryn: “Ik wilde weten wat allemaal mogelijk was. Waar ik energie van krijg, maar ook waarvan niet. Na een half jaar wist ik genoeg; bij Neptunus, een behandelgroep van Jan Pieter Heije voor jongeren met autisme, vond ik de plek waar ik wilde zijn”.

“Als flexmedewerker bij Werkplein kun je op een soort ontdekkingsreis door Pluryn. Je springt bij waar nodig en komt zo op verschillende plekken. In korte tijd bezocht ik veel locaties, zag veel behandelsettingen en leerde ik welke doelgroep er bij me past. Vooraf wist ik al dat ik echt met jongeren aan de slag wilde, dus werd ik vooral bij jeugdlocaties van Pluryn ingezet.” Tussen Jan Pieter Heije en Nicole klikte het gelijk: “Dit is echt een behandelcentrum. Met passend onderwijs, een groot aanbod aan vrijetijdsbesteding en veel mogelijkheden wat betreft therapie en behandeling. Vanuit alle levensdomeinen werken we hier met de jongeren.”

Spannende gevoelens
Ook bij Neptunus staat die manier van werken centraal: “Jongeren zijn hier tussen de 12 en 20 jaar. Om aansluiting te vinden, werken we volgens een bepaalde methodiek. Daarin spelen structuur, doelen en beloningen een belangrijke rol. Ze bereiken een levensfase waarin ze echt een eigen mening beginnen te vormen en steeds meer ontdekken over wie ze zijn en wat ze willen. Je kunt met ze in gesprek gaan, achterhalen wat ze denken en voelen. Dat interesseert me enorm. Het is ook een lastige leeftijd, zeker voor iemand met autisme. Met de puberteit die om de hoek komt kijken en alle nieuwe en spannende gevoelens die daar bij horen. Alles wat afwijkt of nieuw is, kan voor onrust of onveiligheid zorgen. Het is aan ons om de jongeren daar goed in te begeleiden.”

Een band opbouwen
“Daarin zit dan ook meteen het grote verschil tussen flexwerken en werken op een vaste groep. Als flexmedewerker vul je tijdelijk gaten op. Je werk is waardevol, maar het blijft tijdelijk. Je bouwt moeilijker iets met je collega’s of de jongeren op. Nu kan dat wel. Je leert de jongeren kennen, weet wat ze lastig vinden, maar ook hoe je ze juist daarin kunt benaderen. Langzaamaan creëer je een vertrouwensband. Opgetrokken muurtjes breken dan steen voor steen af.” Het blijft soms puzzelen: “Het opvallende gedrag dat jongeren hier soms vertonen, komt onder andere vanuit hun autistische stoornis. Het is daardoor soms onvoorspelbaar en complex. Maar zodra je dat gedrag leert herkennen en begrijpen, kun je er – met het team - beter op inspelen en hem of haar er verder mee helpen. Alles om daarin een belangrijke rol te spelen, is hier aanwezig.”

Kom werken bij Pluryn

Bekijk de vacatures. Vragen? Neem contact op met onze recruiters!

Bel 088 - 779 30 30

Mail ons