Sven-van-Maassen

“Ik heb een zwak voor mensen die net even anders zijn”

Sven ruilde zijn sportschool in voor een baan in de zorg

Zes jaar lang runde Sven van Maassen (28) samen met zijn broer de succesvolle Nijmeegse sportschool The Kettlebell Club. Het ledenaantal groeide gestaag, er kwam een tweede vestiging en de sporters waren blij. Toch ruilde Sven twee jaar geleden zijn sportschool in voor een baan als begeleider bij Plurynlocatie Kemnade Werkenrode Schoonoord. Een opmerkelijke keuze? Niet voor Sven: “Ik rijd iedere dag met een glimlach richting Groesbeek.” 

Een carrièreswitch maken, Sven overwoog het vaker. Maar waar begin je? “Na een extreem druk jaar bij de sportschool heb ik een half jaar thuisgezeten. De koek was op. Ik ben geen echte ondernemer, dat wist ik al langer. Het begeleiden van mensen of geven van training, het menselijke, daar kreeg ik in de sportschool energie van. Ik wist dat daar mijn toekomst lag, maar waar of hoe? Toevallig bezocht ik in die periode mijn vader een paar keer op z’n werk, de hoofdlocatie van Kemnade Werkenrode. Na die bezoekjes ging ik eigenlijk altijd enthousiast en vol energie naar huis. Dat zette me aan het denken.” 

Zo werd het toch weer studeren, een boek dat Sven eigenlijk voor zichzelf al gesloten had: “Eén dag in de week volg ik nu de hbo-opleiding Social Work aan de hogeschool in Nijmegen. En dat gaat me onverwacht eigenlijk heel goed af. Daarnaast werk ik 32 uur hier als begeleider. Schoonoord is een vervolgvoorziening voor de hoofdlocatie van Kemnade Werkenrode, waar mensen met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen behandeling krijgen en wonen. Cliënten komen bij ons terecht als ze klaar zijn voor een volgende stap naar meer zelfstandigheid.” 

Van Kemnade Werkenrode naar Schoonoord 
Hoewel Schoonoord onlosmakelijk verbonden is met Kemnade Werkenrode, probeert de buitenlocatie zichzelf steeds meer als zelfstandige locatie te positioneren: “We bieden nu dagbesteding aan op het terrein en onze locatienaam is onlangs aangepast van ‘Kemnade Werkenrode Buiten’ naar ‘Schoonoord’. Zo proberen we onze cliënten echt het gevoel te geven dat ze nu niet meer bij Kemnade Werkenrode wonen, maar een stap verder zijn. Hier gelden andere regels en werken we volgens een andere benadering - die veel meer gericht is op zelf om hulp vragen en samen zoeken naar een oplossing.” 

Die stap naar meer zelfstandigheid is voor heel veel cliënten erg wennen: “Bij spanning of conflicten schieten bewoners soms terug in oude verwachtingspatronen van hun tijd bij Kemnade Werkenrode of een andere instelling en passen hun gedrag daarop aan. Dan gooien ze hun kont tegen de krib, worden verbaal of fysiek agressief of proberen een tegenreactie bij je uit te lokken. Door daar altijd consequent op te reageren – we lossen altijd alles samen en verbaal op – merk je dat langzaamaan het wederzijdse vertrouwen groeit en cliënten inzien dat er ook andere manieren zijn om met gevoelens of problemen om te gaan.” 
 
Mensenmens 
Binnenkort rondt mensenmens Sven zijn opleiding af. Zijn beslissing om een carrièreswitch te maken, blijkt al bijna twee jaar een schot in de roos: “Ik heb altijd een zwak gehad voor mensen die net even anders zijn. En wat dat betreft zit ik hier helemaal op m'n plek. Iedere bewoner hier heeft zijn of haar eigen complexe en uiteenlopende problemen. Maar het blijven allemaal mensen. Mensen die toevallig iets meer hulp nodig hebben dan jij of ik. Zo beschouw ik iedereen hier ook; Bijzondere mensen, met allemaal een eigen bijzonder verhaal.”

Specialist in LVB+
Pluryn is specialist in de behandeling en begeleiding van mensen met een licht verstandelijke beperking en zeer intensieve ondersteuningsvragen (LVB+). In onze ondersteuning aan cliënten komen wij tegemoet aan gewone menselijke behoeften, zoals structuur ervaren, zich veilig voelen en zich erkend en gewaardeerd voelen als mens. Samen werken we aan het opbouwen van een normaal leven. De kennis en ervaringen die wij al vele jaren opdoen delen we graag met anderen. Klik hier voor meer informatie.

 

Kom werken bij Pluryn

Bekijk de vacatures. Vragen? Neem contact op met onze recruiters!

Bel 088 - 779 30 30

Mail ons