La-Mouline3

"Rijk worden we er niet van, wel gelukkig"

Een time-out in het buitenland bij het gezinshuis van Arno en Tanja

In de heuvelachtige streek Tarn-et-Garonne, nabij Toulouse, staat La Mouline; het gezinshuis van Arno en Tanja. De zorgboerderij is onderdeel van Entr’acte, een buitenlandproject van Pluryn. “Hier verblijven jongeren die (even) niet meer thuis kunnen wonen en een time-out nodig hebben van eigen sociale context”, legt Tanja uit: “Jongeren kunnen hier helemaal zichzelf zijn en in alle rust werken aan hun problemen.”

Alweer bijna 15 jaar geleden emigreerde het echtpaar naar Frankrijk. Arno: “We keken geregeld naar ‘Ik Vertrek’ en hadden zelf ook een buitenlanddroom; boeren in Frankrijk.” Die droom werd werkelijkheid in 2005: “La Mouline stal ons hart.” Drie jaar lang boeren Arno en Tanja op hun boerderij. Een roerige tijd. Tanja: “Arno werd ernstig ziek. Een heftige periode waar we gelukkig redelijk ongeschonden doorheen zijn gekomen.” Ook heimwee speelde een rol: “Ik miste het werken met jeugd toch ook wel.”

Weinig prikkels
Het stel vroeg daarop in Frankrijk een vergunning aan om een gezinshuis te starten. Na heel veel papierwerk en gesprekken kregen ze toestemming: “Sindsdien vangen we maximaal twee Nederlandse kinderen en een aantal, nu bijvoorbeeld 5, Franse kinderen op. Het zijn kinderen die om diverse - nooit leuke - redenen niet thuis kunnen wonen”, legt Tanja uit: “Jongeren komen hier, voor een periode van 3 tot 8 maanden, in een compleet andere context. In alle rust en met weinig prikkels werken ze hier aan hun doelen. Om uiteindelijk stapsgewijs het contact met het gezin te herstellen.” 
Arno: “Jongeren krijgen hier onderwijs op maat en helpen bovendien mee op het land en bij de dieren. Dat is een belangrijk onderdeel van het traject. Juist door in een compleet andere omgeving te verblijven en andere dingen te doen, krijg je inzicht in jezelf. Iedereen kan hier gewoon zichzelf zijn en zich in zijn eigen tempo ontwikkelen. Langzaamaan werken we met de jongere toe naar terugkeer naar huis.”

Traject thuis
Tegelijkertijd met een verblijf van de jongere bij een gezinshuis van Entr’acte, wordt er thuis met een gezinsbehandeling gestart. Tanja: “In Nederland gaan de ouders aan de slag met systeemtherapie. Dat traject van het gezin, vaak de ouders, is evenzo belangrijk als het traject dat de jongere hier bij La Mouline doorloopt. De gezinssituatie is vaak onderdeel van het probleemgedrag. Ook daar moet verandering plaatsvinden, wil de jongere succesvol kunnen terugkeren.” Arno: “En ook nadat de kinderen hier een traject afronden, proberen we er nog voor ze te zijn. Ze kunnen altijd bij ons aankloppen, of voor vakantie terugkomen. Maar wel onder de voorwaarde dat ze thuis hard blijven werken om het goede pad te blijven volgen.”

Het echtpaar is tevreden: “Het lijkt erop dat we het goed doen. Veel jongeren die hier verbleven doen het goed. Een groot aantal houdt contact met ons. We worden blij als we zien dat iemand zijn weg heeft gevonden en er alles aan doet om te bereiken wat hij voor ogen heeft. We zeggen altijd: rijk worden we er niet van, wel gelukkig.”

 

 

Kom werken bij Pluryn

Bekijk de vacatures. Vragen? Neem contact op met onze recruiters!

Bel 088 - 779 30 30

Mail ons

Whatsapp ons