Tessa-Coort-web-2

"Je leert mensen hier echt kennen, bouwt een band met ze op"

Persoonlijk begeleider

Al op jonge leeftijd wist Tessa Coort heel goed wat ze later wel én niet wilde in haar werk: “Met mensen werken. Hoe wist ik niet precies. Wat ik tijdens mijn studie al wel wist, was dat ik absoluut niet de gehandicaptenzorg of woonbegeleiding in wilde.” Dat Tessa – inmiddels drieënhalfjaar geleden – uiteindelijk bij Woonvorm Nijmegen terecht kwam, een woonlocatie van Pluryn voor mensen met een lichamelijke beperking, was dus ook voor haar een verrassing: “Het kan raar lopen. Ik ben er gewoon een soort van ingerold, maar heb het hier onwijs naar mijn zin.”

“Toen ik na de middelbare school een studiekeuze moest maken, studeerde mijn broer met veel plezier aan de opleiding Sociaal Pedagogische Wetenschappen. Ik werd daar zelf ook enthousiast van.” Uiteindelijk veranderen stageperiodes en vrijwilligerswerk Tessa’s beeld over werken in de gehandicaptenzorg: “Mijn moeder werkte jarenlang als vrijwilliger bij een woonlocatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Af en toe ging ik met haar mee. Toen al vond ik het stiekem best interessant. Uiteindelijk heb ik daar een keer een zwangerschapsverlof opgevangen en is de bal gaan rollen.”

Woonvorm Nijmegen
“Hier bij Woonvorm Nijmegen wonen 22 mensen. Cliënten hebben hier voornamelijk een lichamelijke beperking. Een enkeling heeft ook bijkomende gedragsproblemen of een vorm van autisme. Het verschil in zorgvraag is groot. De ene cliënt heeft heel erg veel ondersteuning nodig en komt het appartement bijna niet meer uit, een ander heeft slechts beperkte ADL-ondersteuning (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) nodig en is de hele dag buiten de deur. Dat maakt werken bij de Woonvorm heel divers.”

Voor veel cliënten geldt de Woonvorm als een permanent verblijf: “Bewoners verblijven hier best lang. Het is niet zo dat ze doorgroeien naar een andere plek. Dat gebeurt slechts heel af en toe. Mensen komen hier binnen en wonen hier soms tot ze overlijden. Als begeleider heeft dat zo z’n voor- en nadelen. Je leert mensen echt kennen en bouwt een band met ze op. Tegelijkertijd is afscheid nemen soms heel zwaar. Ik heb hier collega’s die al 15 jaar met dezelfde bewoners werken.” 

Persoonlijk begeleider
Bijna een jaar geleden zette Tessa een volgende stap in haar carrière: “Ik ben hier begonnen als een soort zorgverlener, al waren alle verpleegtechnische handelingen helemaal nieuw voor me. Vrij snel heb ik aangegeven ook wat meer begeleidend werk te willen doen. Werk dat past bij wat ik gestudeerd heb. Vorig jaar vertrok een collega en zocht de Woonvorm een nieuwe persoonlijk begeleider (pb'er). Sindsdien verdeel ik mijn tijd als pb'er en zorgverlener. Als persoonlijk begeleider ben ik eigenlijk een beetje een tussenpersoon tussen cliënt en het team. Voorheen dacht ik vaak ‘dit zou ik zo aanpakken’. Nu - als persoonlijk begeleider – ben ik zelf wat meer bezig met de grotere lijnen. Dat bevalt erg goed. Ik was toe aan die stap.”
 

Ervaringen medewerkers

Tessa

Je leert mensen hier echt kennen, bouwt een band met ze op

Jan

Als de cliënten tevreden zijn, ben ik het ook. Daar doe ik het voor.

Kom werken bij Pluryn

Bekijk de vacatures. Vragen? Neem contact op met onze recruiters!

Bel 088 - 779 30 30

Mail ons

Whatsapp ons