Veelgestelde vragen over werken bij De Winckelsteegh

Wat is in het kort De Winckelsteegh?

Bij De Winckelsteegh wonen zo’n 250 kinderen en (jong)volwassenen met een ernstig verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen (EVB+), mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) en mensen met een verstandelijke beperking in combinatie met geriatrische problematiek. 
Alle voorzieningen voor mensen met EVB+ en EMB bevinden zich op één terrein. Hierdoor kunnen de bewoners zich vrij en veilig bewegen. Per persoon zoeken we de juiste balans tussen rust en activiteit. Waar de een vooral veel verzorging nodig heeft, begeleiden we de ander intensief bij gedragsproblemen. Daarnaast kunnen ouderen met een verstandelijke beperking terecht bij de kleinschalige voorziening Ouderenzorg in de Nijmeegse woonwijk Hatert. Voor ieder individu willen we het leven comfortabeler maken. Dat staat voorop. 

Wat is EVB+ en EMB eigenlijk?

Arts Stefanie legt het uit. “Bij De Winckelsteegh wonen veel mensen met een EMB of EVB+. EMB staat voor Ernstig Meervoudige Beperking, EVB+ staat voor Ernstig Verstandelijke Beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag. De verstandelijke ontwikkelingsleeftijd van deze mensen is jonger dan 2 jaar. Bij de EMB-groep bestaan er naast de verstandelijke beperking ook veel lichamelijke problemen, bijvoorbeeld met bewegen, epilepsie, spasticiteit, vergroeiingen, doofheid, blindheid en maag-darmproblemen. Zij zijn in grote mate afhankelijk van anderen om zichzelf te verplaatsen en te verzorgen. 
Bij de tweede groep gaat de beperking samen met moeilijk verstaanbaar gedrag. Bijvoorbeeld onbegrepen agressie tegen zichzelf of anderen (slaan, knijpen). In overleg met elkaar en de gedragswetenschapper zijn er voor iedere cliënt afspraken gemaakt hoe in deze situaties te handelen. 

Voor beide groepen geldt dat communiceren een uitdaging kan zijn, ook omdat veel mensen niet kunnen praten.”

Wat houdt het werk bij De Winckelsteegh in?  

  • Je werkt bij een groep van één van de woonhuizen op het terrein. Er wonen ongeveer 10-12 cliënten op een groep. Een team begeleiders bestaat uit 12-20 collega’s. Je begeleidt de cliënt door de dag heen, zowel bij het wonen als de dagbesteding of dagactiviteiten en vrije tijd. De ene cliënt heeft meer verzorging nodig, daarnaast worden de cliënten intensief begeleid bij hun dagelijkse activiteiten, waarbij je ook je creativiteit kwijt kunt. 
  • Zorgen dat de cliënten een goede dag hebben en hun dagprogramma volgen. Je 
    rapporteert hierover in het digitale cliëntdossier. Zo kunnen je collega’s goed geïnformeerd na jou aan de slag.
  • Werken aan de doelen van de cliënten. 
  • Ondersteunen bij verzorging: bijvoorbeeld douchen, tandenpoetsen, naar de wc gaan 
  • Helpen bij koken en eten. 
  • Huishoudelijke werkzaamheden: bijvoorbeeld de was verzorgen en huiskamer opruimen.

Hoe groot is het contract dat jullie mij kunnen bieden? 

De Winckelsteegh kan je een contract tussen de 24 en 32 à 36 uur per week bieden. Dit is afhankelijk van wat jij graag wil. 

Werk ik in onregelmatige diensten?

Je werkt in onregelmatige vroege en late diensten, doordeweeks en om het weekend. Je hebt geen slaap- of nachtdiensten. Wij kunnen je lange diensten bieden, waarbij je 6 tot 8 uur per dag werkt. Je kunt daarbij één vaste vrije dag per week kiezen (ma-vrij). 

Als ik kom werken, plaatsen jullie me dan op een willekeurige groep? 

Nee. Er is veel diversiteit. Dus we zoeken samen de match tussen jou en de groep die het beste bij je past!

Is het mogelijk om flexibel ingezet te worden?

Ja. De Winckelsteegh heeft een eigen flexteam. Hier werken medewerkers met een vast aantal uren per week, die flexibel bij verschillende teams ingezet worden. Sommige medewerkers gaan eerst bij het flexteam werken en kiezen na een tijd een vaste groep. 

Ik heb geen ervaring in de gehandicaptenzorg. Mag ik toch reageren? 

Ja. Wij kijken vooral naar je talent en je klik met onze cliënten. Het is wel noodzakelijk dat je een afgeronde sociale, maatschappelijke of verzorgende opleiding op mbo 3, 4 of hbo-niveau hebt. Wat je nodig hebt, is ervaring met het verlenen van Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. Daarbij is enthousiasme, willen leren en stressbestendigheid belangrijk.

Hoeveel mensen werken er bij De Winckelsteegh? 

Bij De Winckelsteegh werken meer dan 600 mensen, in verschillende disciplines. Je werkt in een vast team van ongeveer 12 tot 20 personen.

Welke ontwikkelingsmogelijkheden zijn er? 

We vinden het belangrijk dat jij je blijft ontwikkelen. Daarom bespreken we ieder jaar met jou hoe je ontwikkeling er uit gaat zien. En of je hier opleidingen bij nodig hebt. We hebben een uitgebreid intern trainingsaanbod. Ook kun je na een bepaalde tijd bij een ander team aan de slag gaan. Of je stroomt door als persoonlijk begeleider.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met recruitment Pluryn, bel 088 779 30 30

Bel recruitment

Kom werken als begeleider

Bekijk de vacatures en solliciteer of neem contact op met onze recruiters voor vragen

Bekijk vacatures

Bel 088-779 30 30