Dit zijn de afdelingen binnen Justitiële Jeugdinrichting Lelystad

JJILelystad3057GEEN1500x7402x

Jij weet het zeker: je wilt aan de slag op de uitdagende werkvloer van Justitiële Jeugdinrichting (JJI) Lelystad. Je beschikt over kernkarakteristieken en bent benieuwd op welke afdeling je kunt terechtkomen. Hier een inkijk in de verschillende takken van jouw toekomstige werkgever.

Afdeling 1: de inkomensgroep

Hier belanden jongens rechtstreeks vanuit het politiebureau in voorarrest. Ze zijn opgepakt als verdachte in een zaak. In de inkomensgroep wachten ze op de uitspraak van de rechter.

De verdachten verblijven hier niet langer dan drie maanden. Soms zijn ze zelfs na enkele dagen alweer weg. Daardoor is het een erg dynamische groep. De jongens voelen de onzekerheid van het wachten op het oordeel over hen. Ze zijn daardoor gespannen en onrustig. Dat voel je ook aan de sfeer op de afdeling, waar maximaal tien jongens verblijven.

 

Afdeling 2: de vic-groep (very intensive care)

Deze jongens zijn voor lange tijd in JJI lelystad. Zoals de afdelingsnaam al doet vermoeden, hebben zij veel begeleiding nodig. Het zijn licht verstandelijk beperkte jongeren bij wie sprake is van comorbiditeit. Vaak hebben zij ernstige psychiatrische problemen in combinatie met andere moeilijkheden, en daardoor behoefte aan intensieve zorg en ondersteuning. Er is veel tijd voor persoonlijke behandeling. Per groep wonen er zes jongens en werken er drie groepsleiders.

 

Afdeling 3: de lvb-groep (licht verstandelijk beperkt)

De jongens op de lvb-afdeling verblijven lange tijd in JJI Lelystad. Zij hebben een licht verstandelijke beperking: een IQ tussen de 50 en 70. Per groep wonen er acht jongeren. Een gesprek voeren is hier lastiger. Daarom is het belangrijk om jezelf als begeleider goed en begrijpelijk uit te drukken.De medewerkers van JJI Lelystad zijn experts op het gebied van licht verstandelijk beperkte jongeren met complexe psychische en psychiatrische stoornissen.

 

Afdeling 4: normaalbegaafdengroep

Deze groep jongens zit voor een lange tijd vast in JJI Lelystad. Ze hebben een gemiddeld IQ, waardoor het communiceren hier doorgaans soepeler verloopt dan bij andere groepen. Maar doordat de jongens bijdehanter zijn, gedragen zij zich ook zo. Ze zijn slim en voelen situaties goed aan. Ze proberen je soms uit de tent te lokken: ze kennen de zwakke plekken van hun begeleiders en proberen die te raken. Het is dus extra belangrijk dat jij stevig in je schoenen staat.

 

Afdeling 5: zedengroep

Deze jongeren zitten voor lange tijd vast in de JJI, omdat zij een zedenmisdrijf pleegden. De groep bestaat uit maximaal acht jongens. Maar als begeleider kun je de groep gemakkelijk in tweeën opdelen, zodat er twee groepen van vier ontstaan.

 

Afdeling 6: de uitstroomgroep

De jongens in de uitstroomgroep hebben het grootste deel van hun traject erop zitten. Op deze afdeling zijn ze daarom extreem gemotiveerd om te laten zien wat ze waard zijn. Hier mogen ze veel naar buiten: met verlof, naar school of naar het werk. Zij bewijzen hier dat ze klaar zijn voor de terugkeer naar de samenleving.

 

Afdeling 7: Individuele Traject Afdeling (ITA)

Deze afdeling is bedoeld voor antisociale jongens. Zij kunnen niet op een andere afdeling verblijven, omdat ze groepen ontwrichten. Er verblijven in totaal zes jongens. Ze zijn van elkaar gescheiden door een deur. Aan weerszijden wonen drie jongens, van wie er maximaal twee tegelijkertijd in de woonkamer mogen komen. Er werken minimaal vijf groepsleiders. Er is veel een-op-eenbegeleiding.

De aanpak is hier strenger dan op andere afdelingen. Er bestaat geen grijs gebied. Alle regels worden nagestreefd. Slechts twee justitiële jeugdinrichtingen in Nederland hebben zulke afdelingen. Er is een wachtlijst voor jongeren die hierheen moeten.

 

De afdelingen samengevat

We hebben de afdelingen handig in een overzicht voor je samengevat. Je kunt het overzicht bekijken of direct downloaden.

 

Zie jij jezelf al op één van deze afdelingen werken?

Bekijk alle vacatures JJI Lelystad

Vragen over vacatures of solliciteren?

Neem contact op met onze recruiters

Bel 088-779 30 30