Het Hietveld opent specialistische crisisafdeling

20 jun 2023

Het Hietveld opent per 19 juni een afdeling voor mensen met een licht verstandelijke beperking in een crisissituatie. De nieuwe crisisafdeling telt zes bedden, waarvan er twee bestemd zijn voor observatie en diagnostiek. Het Hietveld had tot nu toe twee crisisplaatsen beschikbaar. Met de uitbreiding speelt de Plurynlocatie in Beekbergen in op een grote behoefte. Het zorgkantoor Zilveren Kruis is nauw betrokken bij het opzetten van de afdeling. 

De crisisafdeling krijgt een plek op de begane grond van Huis 1 (rechts), die momenteel niet in gebruik is. Cliënten die er verblijven, verkeren in crisis en uiten dit in hun gedrag. In Huis 1 komen zij terecht in een open leefklimaat, gericht op contact, groei, ondersteuning en het voorkomen van repressie.  

Zo kort mogelijk 
Er zijn zes studio's, met elk een eigen sanitaire voorziening en een keukenblokje. Ze komen allemaal uit op een centrale ruimte, met een keuken, zitjes en een tuin. Vlakbij de afdeling is plaats voor dagbesteding.  
De zorg richt zich op stabiliseren, door het bieden van veiligheid en het herstellen van de eigen regie. Medewerkers hanteren daarvoor een methodiek die gebaseerd is op de Forensische High Intensieve Care (FHIC) en aangepast op de doelgroep LVB+. De opnameduur is zo kort mogelijk, ook om te voorkomen dat cliënten vaardigheden verliezen die zij eerder opdeden. De bedden zijn exclusief voor externe cliënten. Vaak zijn dat mensen die met ondersteuning zelfstandig wonen en in een crisissituatie terechtkomen. 

Specialisme 
Er is grote behoefte aan een crisisafdeling vertelt teamleider Reinalda van Rossum - Van de Zande. “Vraag en aanbod komen hier bij elkaar. We kregen een verzoek van het zorgkantoor en willen graag leveren, maar wel met goede afspraken. Die zijn er gekomen. Daardoor zijn we nu in staat om er een echt specialisme van te maken: een aparte afdeling met goed opgeleide medewerkers en een passende methodiek. Dat lukt niet met de twee crisisbedden die we op woongroepen hadden. Dat worden nu reguliere bedden.” 
Er staat een gespecialiseerd team klaar om op de nieuwe afdeling aan de slag te gaan. Onder andere sociotherapeuten, verpleegkundigen, een verslavingsdeskundige en een meewerkend teamcoördinator zijn betrokken. Verder zijn een AVG-arts, gedragswetenschapper en wanneer nodig een psychiater aan het team verbonden.  

In contact zijn 
Eén van de teamleden is Merel Willemsen-Veldhuis. Zij wordt meewerkend teamcoördinator. Dat is dezelfde functie als zij nu ook al vervult (en blijft vervullen) bij Huis 1 links beneden. “Voordat ik in augustus vorig jaar bij Pluryn kwam, werkte ik zeven jaar op een crisisafdeling in de GGZ, met dezelfde methodiek. Ik hoorde bij mijn sollicitatie al dat er plannen voor het opzetten van deze afdeling waren. Dit is een mooie nieuwe uitdaging". 
“Wat me aanspreekt in dit werk is dat je cliënten die in een slechte periode zitten, de nabijheid, begeleiding en zorg biedt die ze op dat moment nodig hebben. Dat kan een wandeling zijn, een spelletje of een diepgaand gesprek. Of een paar klappen tegen een boksbal. De mensen zijn even weg uit hun omgeving en situatie. Je bent veel in contact en bent er gewoon voor ze. Tot ze zover hersteld zijn dat zij weer vooruit kunnen.”  

Hecht team 
Op 1 juni startte het onboardingstraject voor het team. De medewerkers zijn onder andere getraind in de methodiek. Het doel is er een hecht vast team van te maken. Dat is ook in het belang van de cliënten, die behoefte hebben aan vaste gezichten op de groep. Vanaf 19 juni stromen de cliënten in.  

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen