Expertise

Nieuwbouw op de locatie Maarsbergen

Op het terrein Valkenheide in Maarsbergen bouwt Pluryn een nieuwe behandelvoorziening voor hoogspecialistische intensieve jeugdzorg. De nieuwbouw vervangt de JeugdzorgPlus-locatie Lindenhorst in Zeist. In het nieuwbouwcomplex is ook ruimte gereserveerd voor de kleinschalige meisjesgroep Athena, die nu nog in een noodgebouw op het terrein gevestigd is. In een volgend stadium vindt bovendien nieuwbouw plaats voor de groep De Blauwe Reiger. Oplevering van de eerste fase staat gepland voor het voorjaar van 2023. 

Op deze pagina volgen we het bouwproces.
Nieuwbouw-Valkenheide1

Naar een specialistisch centrum

Door de nieuwbouw op het terrein Valkenheide ontstaat een specialistisch centrum. De samenwerking met de hier al gevestigde locatie voor open jeugdzorg en het klinisch centrum op Valkenheide maakt op- en afschalen van zorg makkelijk. Ook is er samenwerking mogelijk met het bestaande aanbod van aanvullende behandelingen als traumatherapie, vaktherapie en systeemtherapie en met de school voor speciaal onderwijs De Sprong. 
241217-Desteney-Hubers-Jet-Hoeve-3955-(1)

Volgens de laatste inzichten

De plannen voor de nieuwbouw zijn gebaseerd op het actieplan 'De best passende zorg voor kwetsbare jongeren’. Dit actieplan uit 2019 beschrijft de gezamenlijke ambities van organisaties voor gespecialiseerde jeugdzorg, gemeenten en het ministerie van VWS om de JeugdzorgPlus te verbeteren.  
Belangrijkste kenmerk is dat de hulp aan jongeren in een huiselijke, maar beschermde en veilige omgeving plaatsvindt. Het aantal bedden gaat van 54 nu naar 40 in de nieuwbouw. Daarnaast zal er worden gewerkt in kleinschalige groepen, met minder kinderen. Begeleiders en behandelaren kunnen jongeren meer nabijheid en relationele veiligheid bieden. Zij zien eerder wat er aan de hand is en kunnen op tijd interveniëren. Daardoor zijn er geen afzonderingsruimtes meer nodig in de nieuwbouw.  
virtuele-wandeling-nieuwbouw

Iedere jongere een eigen studio

Iedere jongere krijgt de beschikking over een studio, bestaande uit een kamer met eigen douche en toilet. De studio's zijn ruim van opzet, zodat jongeren zich er prettig voelen en zich kunnen terugtrekken wanneer dat nodig is. Ook de gezamenlijke woonkamers zijn groot. Het is mogelijk om ze op te splitsen door middel van schuifdeuren, bijvoorbeeld om jongeren wat meer privacy te gunnen als hun ouders op bezoek komen. Bij de groepen komen veilige kamers, waarin jongeren zich kunnen terugtrekken als zij zich onveilig voelen. En waar ze opgelopen spanning kunnen laten reduceren. 
Maak hier een virtuele wandeling door de nieuwbouw
bouwplaats-valkenheide

Drone brengt de nieuwbouw in beeld

Op terrein Valkenheide in Maarsbergen zijn inmiddels duidelijk de contouren te zien van wat over een jaar de nieuwe voorziening voor intensieve jeugdzorg zal zijn. De nieuwbouw vervangt onder andere de huidige JeugdzorgPlus-locatie Lindenhorst in Zeist. Een drone bracht de bouwplaats mooi in beeld. Oriëntatiepunt is de school, die rechtsboven nog net in beeld is.   
Onderaan de foto zijn de omtrekken van de twee woongebouwen te zien. Het rechthoekige vlak in het midden is de nieuwbouw voor de meidengroep Athena, die nu in een noodgebouw elders op het terrein is gevestigd. Rechts daarnaast verrijst het therapiegebouw. Bovenaan de foto is nog een grasveld te zien. Daar start binnenkort de bouw van een woongebouw voor de groep De Blauwe Reiger. De bouwhekken liggen al klaar. 

Zo werkt bouwbedrijf BINX Smartility

Bouwbedrijf BINX Smartility neemt de nieuwbouw in Maarsbergen voor zijn rekening. Daarbij maakt het bedrijf gebruik van een drone. Dat levert behalve nuttige informatie ook mooie plaatjes op. Het filmpje hiernaast laat zien hoe en waarom het bouwbedrijf de drone inzet.

bouwen-in-gelderland-vpag

Nieuwbouw in beeld bij vakblad Bouwen in Gelderland

De bijzondere nieuwbouw voor hoogspecialistische jeugdzorg op de locatie Valkenheide is opgevallen bij de redactie van het vakblad Bouwen in Gelderland. In de editie van november 2022 besteden ze uitgebreid aandacht aan het project. Aan het woord komen projectmanager Marcel van Schaik, de bouwers van BINX Smartility en AG NOVA Architecten. Je kunt het artikel hier lezen.

Nieuwbouw bereikt hoogste punt

De nieuwbouw op de locatie Valkenheide in Maarsbergen bereikte op donderdag 22 december zijn hoogste punt. Dat is traditioneel een feestelijk moment. Daarom ging op een van de nieuwe woongebouwen de vlag in top en werden de bouwers van Binx Smartility getrakteerd op een warme snack.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen