Cheyenne groeit in haar moederrol bij Moeder- en kindhuis

Cheyenne groeit in haar moederrol bij Moeder- en kindhuis

"Daliyah komt voor mij op de eerste plaats"

Als Cheyenne (17) zwanger raakt van haar vriendje, besluit ze om het kindje te houden. Thuis bevallen is geen optie, dus gaat ze naar het Moeder- en Kindhuis van Pluryn. Daar zorgt ze voor haar nu ruim vijf maanden oude dochtertje Daliyah. Het gaat goed met Cheyenne. Ze start binnenkort met een nieuwe opleiding en staat op de wachtlijst voor een eigen appartement.

“Mijn eerste reactie toen ik hoorde dat ik zwanger was? Ik schrok enorm, wist niet wat te doen. Kon ik zo’n grote verantwoordelijkheid wel aan? Ik heb met mijn voogd gepraat, met mijn moeder. Toen ik op de 8-weken echo dat mini-mensje in mijn buik zag, wist ik het zeker: voor dit kindje wil ik gaan zorgen.”

Voedingstips
Cheyenne die op dat moment bij een pleeggezin woont, moet snel op zoek naar een andere, meer geschikte woonplek. Omdat ze op korte termijn nergens terecht kan in woonplaats Rotterdam, verhuist ze naar het Moeder- en Kindhuis in Arnhem. Op 16 juni bevalt ze in het ziekenhuis van een dochter: Daliyah.

“Zeker in het begin had ik veel hulp nodig bij de verzorging van Daliyah. Gelukkig kon ik terecht bij mijn persoonlijk begeleider. Ze gaf handige voedingstips, ging mee naar afspraken. Ook maakte ze filmpjes als ik Daliyah in badje deed. Dan bespraken we later hoe het ging.”

Mama én puber
Cheyenne krijgt het opvoeden steeds beter in de vingers. Intussen is ze zover dat haar begeleider vooral met haar meekijkt. “Ik vind het heerlijk om zelf met Daliyah bezig te zijn. Ze komt voor mij op de allereerste plaats.”

“Nu ik wat meer tijd heb voor mezelf, ga ik soms een weekend naar mijn vriend en zijn ouders. Laatst hebben zij een middag op Daliyah gepast, zodat wij samen wat konden gaan eten. Ik ben dan wel moeder, maar wil ook genieten van mijn jeugd.”

“Met mijn persoonlijk begeleider praat ik over hoe ik mijn dagen goed indeel, mama én puber kan zijn. Dat zijn fijne, nuttige gesprekken.”

Twee ouders
Nu het zo goed gaat met Cheyenne, is ze druk bezig met nieuwe plannen. “Omdat ik voorlopig in Arnhem blijf, start ik in februari de opleiding Zorg & Welzijn aan het Rijn IJssel College. In Rotterdam was ik bijna klaar met mijn detailhandelsopleiding, maar mijn hart ligt meer bij de zorg. Verder ga ik straks ook op zoek naar een plekje voor mezelf en Daliyah, in combinatie met ambulante begeleiding.”

Cheyenne kijkt reikhalzend uit naar de aanstaande verhuizing en de periode erna. “Mijn vriend en ik willen uiteindelijk liefst gaan samenwonen. We vinden het belangrijk dat Daliyah opgroeit bij twee ouders die haar samen opvoeden. Weet je? Jong moeder zijn is soms lastig, maar heeft als groot voordeel dat ik straks heel veel leuke dingen met Daliyah kan doen; als meiden onder elkaar.”

Traject voor moeder en kind

1

Hulp voor moeder en kind

Jonge moeders, met een licht verstandelijke beperking en/of gedragsproblemen, kunnen vaak ondersteuning gebruiken bij de opvoeding van hun kindje. Ze kunnen daarvoor terecht in het Moeder- en kindhuis.
2

Plan van aanpak

De meiden gaan in het Moeder- en kindhuis voor hun kindje leren zorgen. Ook werken ze aan hun eigen toekomst. Soms volgen ze therapie, vaak starten ze een opleiding.
3

Aan de slag

Begeleiders in het Moeder- en kindhuis helpen op verschillende manieren bij het optimaliseren van de hechting tussen moeder en kind. Tegelijkertijd krijgen de moeders veel praktische tips bij verzorging en opvoeding.
4

Meedoen in de samenleving

Na korte tijd kunnen de moeders meestal zelfstandig wonen in een appartement met ambulante begeleiding. Eventueel samen met een partner. Het liefst in combinatie met opleiding of werk.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen