Reactie op onderzoek EenVandaag

24 mrt 2021

Pluryn heeft kennisgenomen van de reportage die het televisieprogramma EenVandaag op 23 maart uitzond. Sluiting van De Hoenderloo Groep was onontkoombaar. De geboden kwaliteit van zorg, de landelijke veranderingen in de jeugdzorg en financiële verliezen speelden een belangrijke rol in dit besluit.  

Dat jongeren en hun ouders negatieve gevolgen hebben ervaren van de sluiting, betreuren we. Helaas is dat onvermijdelijk. Een dergelijke verandering brengt altijd onzekerheid en stress met zich mee. Het regelmatig verplaatsen van jongeren is bovendien onwenselijk. Mede om die redenen is er extra zorgvuldig gehandeld bij het zoeken naar passende vervolgzorg en onderwijs.  

Ook om die redenen is gekozen voor sluiting in de zomervakantie. Dat was het moment waarop het merendeel van de jongeren (118 van de 158) sowieso zou uitstromen, omdat hun behandeltraject was afgelopen. We hebben alles gedaan wat in onze macht ligt om voor iedere jongere passende vervolgzorg en onderwijs te organiseren, binnen de transformatieopdracht voor de jeugdzorg: meer kleinschaligheid en wonen in de eigen regio of thuis. Daarin zijn goede resultaten geboekt, maar ze laten ook zien dat we met elkaar nog veel te verbeteren hebben in de zorg voor de meest kwetsbare jongeren.  

Zelf evalueren wij het proces van sluiting ook, in samenwerking met stakeholders. We brengen de te leren lessen in kaart, niet alleen voor onszelf maar voor de hele sector. Creëren van meer kleinschaligheid en passende zorg in de eigen regio zijn een gezamenlijke uitdaging voor ministeries, gemeenten en zorg- en onderwijsinstellingen. Pluryn neemt daarin zijn verantwoordelijkheid. 

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen