Ervaringsverhaal-Gynno

“Het is hier rustig en fijn”

Gynno zit nu op een goede plek

Werk je wekenlang naar je eerste werkdag toe. Zijn de kranten er nog niet. Gynno’s thermometer, een hulpmiddel waarmee hij kan laten zien hoe hoog zijn spanning is, was er tot voor kort rood van aangelopen. Maar niet dit keer. Hij had zich er samen met zijn mentor Naomi goed op voorbereid en bleef geduldig: “Nu weet ik dat de kranten altijd pas na half 4 komen.”  

Wie Gynno beter kent, weet dat zijn reactie op de missende kranten heel bijzonder is. Achter het vrolijke vriendelijke gezicht van de 16-jarige, schuilt een jongen met een zeer intensieve zorgvraag: “Gynno is gebaat bij een rustige en stabiele omgeving. Is die rust er niet, dan krijgen zijn emoties de vrije loop. Zonder hulp lukt het hem niet om die emoties weer onder controle te krijgen.” 

Kleinschalige woonvoorziening

Die intensieve zorgvraag is ook de reden voor zijn verblijf bij Orion, een kleinschalige specialistische woonvoorziening van Pluryn in De Glind. Hij woont er nu bijna drie jaar, nadat het eerder bij gezinshuizen en woongroepen niet lukte: “Dit is een goede plek voor mij. Het is hier rustig en fijn.” Gynno woont er samen met een andere jongen, die ook gebaat is bij rust en stabiliteit. Ze krijgen 24 uur per dag begeleiding. Onder andere van mentor Naomi: “We werken met een klein team van vaste collega’s en een aantal vaste flexkrachten die elkaar gedurende de week afwisselen. Zo is de hulp die Gynno krijgt voor hem heel vertrouwd. Dat helpt hem omgaan met zijn spanning.” 

Gynno’s woonsituatie bij Orion is best bijzonder: “Er zijn in Nederland maar weinig kleinschalige woongroepen van deze orde. Ook één op twee begeleiding zie je niet vaak. Het geeft ons de mogelijkheid om Gynno zo thuis mogelijk op te laten groeien en zijn familie hiervan onderdeel te maken. Ze kunnen hem hier altijd bezoeken. Juist omdat er zoveel ruimte en aandacht is. Zo heeft Gynno’s oma hem onlangs nog naar bed gebracht. Dat vond ze heel fijn, omdat ze dat vroeger ook soms deed.” 

Een eigen kinderfeestje 

Recent ging ook een andere langgekoesterde droom van Gynno in vervulling: Zijn eigen kinderfeestje. Samen met zijn moeder en mentor Naomi maakte hij een plan: “Door Gynno’s zorgvraag is een feestje best een uitdaging. Stap voor stap hebben we uitgewerkt hoe het wel kon. Het was een groot succes, waar we veel van hebben geleerd. Voor Gynno’s moeder liet het zien dat je – ook als je kind niet meer thuis woont – toch bij de grote en belangrijke momenten kunt zijn.”  

Als het aan Gynno ligt viert hij zijn volgende verjaardag weer. Bovenaan op de gastenlijst staat dan in ieder geval zijn huisgenootje. Want hoewel het best even wat aanpassingstijd nodig had, zijn ze inmiddels beste vrienden: “We zijn echt bro’s. We houden allebei van gamen en muziek. Wel van andere muziek. Mijn kamer hangt vol met K3. Hij houdt meer van Paul de Leeuw, maar sinds kort ook wel een beetje van K3.” 

Meer Gynno? Bekijk de film hieronder!

 

 

 


Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen